Active Topics

Tadabbur Kalamullah

Tazkirah Berkaitan Hadith

Moderator: yatiyusof

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 2
Posts: 3886
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 20 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by Nursahirah74 » Sun Feb 03, 2019 11:54 pm

zylajasmine wrote:
Sun Feb 03, 2019 3:41 pm
Nursahirah74 wrote:
Sun Jan 27, 2019 12:09 am
zylajasmine wrote:
Wed Jan 23, 2019 2:57 pm
☆Tadabbur Kalamullah 11 Rabiul Akhir 1440H☆

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) boleh jadi puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) boleh jadi puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka..." [Surah al-Hujurat 11]

#Antara fenomena buruk yang sedang berlegar dalam masyarakat hari ini ialah budaya hina menghina, kecam mengecam, cemuh mencemuh dan maki memaki.

#Sabda Nabi saw:

بِحَسْبِ امْرِئٍ مِنَ الشَّرِّ أَنْ يَحْقِرَ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ

“Cukuplah seseorang berbuat keburukan/kejahatan jika dia merendahkan saudaranya sesama muslim” (HR Imam Muslim)

#Sehari dua ni semakin menjadi-jadi budaya buruk ini sehingga jenazah (orang yang sudah meninggal) juga menjadi sasaran hinaan dan cemuhan. Sedangkan Nabi saw sangat melarang menghina orang yang sudah meninggal dunia. Sabda nabi saw:

لَا تَسُبُّوا الأََموَاتِ فَإِنَّهُم قَد أَفضَوا إِلَى مَا قَدَّموا

"Janganlah mencaci maki orang yang telah mati. Sebab mereka telah mendapat balasan atas perbuatan yang mereka lakukan" (HR al-Bukhari)

#Perbuatan mencaci dan mencemuh orang yang telah mati hanya akan menyakiti orang-orang yang masih hidup sama ada ahli keluarganya ataupun sahabat-sahabatnya.

#Dalam kitab al-Mustadrak Imam al-Hakim menceritakan: "Suatu hari seseorang menyebut keburukan ayah Abbas (paman Nabi) yang telah lama mati, maka Abbas menampar wajahnya. Ahli keluarga orang yang ditampar itu lalu berkumpul untuk menuntut keadilan. Mereka menginginkan agar Abbas dikenakan hukuman atas perbuatan tersebut. Baginda lalu bersabda: "Siapakah manusia yang paling mulia di sisi Allah?" Mereka menjawab: "Anda, wahai Rasulullah." Baginda bersabda lagi: "Sesungguhnya Abbas adalah sebahagian daripada diriku, dan aku sebahagian daripadanya. Janganlah engkau mencela orang yang telah mati daripada kami sebab ia akan menyakitkan orang yang hidup."

♡Islam mengajar kita adab dan perilaku yang mulia kepada siapa sahaja termasuk terhadap orang yang sudah mati. Antara adab itu ialah tidak celupar mulut dalam bicara apatah lagi kepada orang yang telah meninggal dunia. Sebaiknya doakan keampunan dan kebaikan agar mereka diampuni dan damai di alam sana (barzakh)♡

@Dakwah_Itu_Cinta 🌹Saya nak tanya cemuh tu apa 😕😕 :?: :?:
Hina ara. Mencemuh. Menghina. Maksud yang sama

Ouh baru sya tahu 😅😅 maksud dia
❤️ara 🐼

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Wed Feb 06, 2019 10:08 am

✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌
*🕋 Tadabbur Kalamullah 🕋*
🕌📚 *Siri 215* 📚🕌
✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌

*السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّــــــــــهِ وَبَرَكَاتُهُ*
*بِسۡـــــــــمِ ٱللَّــــــــــهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ*

_*Inilah Janji yang telah diikat teguh terpatri sejak azali...*_
_*Wahai diri yang selalu lalai dan lupa! Bukankah, selalu kau mengungkapkan janji....*_

ْ *إنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ*

_*“…Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam”*_
( QS. al-an'aam : 162 )

✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌

🕋 *3. A-LI'-IMRAAN* 🕋
✍🏽 *200 AYAT* ✍🏽
📕📚 *AYAT 28* 📚📕
🛑 *MEMILIH PEMIMPIN* 🛑

*{ لَا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ إِلا أَنْ تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقَاةً وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ (28) }*

Ertinya :
_*"Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barang siapa berbuat demikian, nescaya lepaslah ia dari pertolongan Allah, kecuali kerana (siasat) memelihara diri dari sesuatu yang ditakuti dari mereka. Dan Allah memperingatkan kalian terhadap diri (seksa)-Nya. Dan hanya kepada Allah kembali (kalian)."*_

✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌

📚✍🏽 *TAFSIRAN* ✍🏽📚

Allah Swt. melarang hamba-hamba-Nya yang mukmin berpihak kepada orang-orang kafir dan menjadikan mereka teman yang setia dengan menyampaikan kepada mereka berita-berita rahsia kerana kasih sayang kepada mereka dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Kemudian Allah Swt. mengancam perbuatan tersebut melalui firman-Nya: 

{وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ}

"Barang siapa berbuat demikian, niscaya lepaslah ia dari pertolongan Allah."
(Ali Imran: 28).
Dengan kata lain, barang siapa yang melakukan hal tersebut yang dilarang oleh Allah, maka sesungguhnya ia telah melepaskan ikatan dirinya dengan Allah. Seperti yang disebutkan di dalam firman lainnya, iaitu:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِياءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ- إِلَى أَنْ قَالَ-: وَمَنْ يَفْعَلْهُ مِنْكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَواءَ السَّبِيلِ

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kalian mengambil musuh-Ku dan musuh kalian menjadi teman-teman setia yang kalian sampaikan kepada mereka (berita-berita Muhammad) kerana rasa kasih sayang." (Al-Mumtahanah: 1) sampai dengan firman-Nya: "Dan barang siapa di antara kalian yang melakukannya, maka sesungguhnya dia telah tersesat dari jalan yang lurus." (Al-Mumtahanah: 1)
Demikian pula dalam firman Allah Swt. yang mengatakan:

{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ أَتُرِيدُونَ أَنْ تَجْعَلُوا لِلَّهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَانًا مُبِينًا}

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kalian mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kalian mengadakan alasan yang nyata bagi Allah(untuk menyeksa kalian)?
(An-Nisa: 144)

{ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ [إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ] }

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kalian mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi wali (kalian), sebahagian dari mereka adalah wali bagi sebahagian yang lain. Barang siapa di antara kalian mengambil mereka menjadi wali, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka."
(Al-Maidah: 51), hingga akhir ayat.

Dan Allah Swt. berfirman sesudah menyebutkan masalah kasih sayang dan hubungan yang intim di antara orang-orang mukmin dari kalangan kaum Muhajirin, kaum Ansar, dan orang-orang Arab, yaitu:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ إِلَّا تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الْأَرْضِ وَفَسادٌ كَبِيرٌ

"Adapun orang-orang kafir, sebahagian dari mereka menjadi pelindung bagi sebahagian yang lain. Jika kalian (hai kaum muslim) tidak melaksanakan apa yang telah diperintahkan Allah itu, nescaya akan terjadi kekacauan di muka bumi dan kerosakan yang besar. 
Lll(Al-Anfal: 73)

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

Adapun firman Allah Swt.:

إِلَّا أَنْ تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقاةً

"kecuali kerana (siasat) memelihara diri dari sesuatu yang ditakuti dari mereka."
(Ali Imran: 28)
Dengan kata lain, kecuali bagi orang mukmin penduduk salah satu negeri atau berada di dalam waktu tertentu yang merasa khuatir akan kejahatan mereka (orang-orang kafir). Maka diperbolehkan baginya bersiasat untuk melindungi dirinya hanya dengan lahiriahnya saja, tidak dengan batin dan niat. Seperti apa yang telah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Abu Darda yang mengatakan:

"إنَّا لَنَكْشرُ فِي وُجُوهِ أقْوَامٍ وَقُلُوبُنَا تَلْعَنُهُمْ".

"Sesungguhnya kami benar-benar tersenyum di hadapan banyak kaum (di masa lalu), sedangkan hati kami (para sahabat) melaknat mereka (orang-orang musyrik)."

As-Sauri mengatakan bahwa sahabat Ibnu Abbas pernah mengatakan taqiyyah (sikap diplomasi) bukan dengan amal perbuatan, melainkan hanya dengan lisan saja. Hal yang sama diriwayatkan oleh Al-Aufi, dari Ibnu Abbas, yaitu bahwa sesungguhnya taqiyyah itu hanya dilakukan dengan lisan. Hal yang sama dikatakan oleh Abul Aliyah, Abusy Sya'sa, Ad-Dahhak, dan Ar-Rabi' ibnu Anas. Pendapat mereka dikuatkan oleh firman Allah Swt. yang mengatakan:

مَنْ كَفَرَ بِاللَّهِ مِنْ بَعْدِ إِيمانِهِ إِلَّا مَنْ أُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِالْإِيمانِ

"Barang siapa yang kafir kepada Allah sesudah dia beriman (dia mendapat kemurkaan Allah); kecuali orang yang dipaksa kafir, padahal hatinya tetap tenang dalam beriman (dia tidak berdosa)."
(An-Nahl: 106), hingga akhir ayat.

Imam Bukhari mengatakan, Al-Hasan pernah berkata bahwa taqiyyah (terus berlangsung) sampai hari kiamat. 

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

Kemudian Allah Swt. berfirman: 

وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ

"Dan Allah memperingatkan kalian terhadap diri (seksa)-Nya." (Ali Imran: 28)
Yakni Allah memperingatkan kalian terhadap pembalasan-Nya bila Dia ditentang dalam perintah-Nya, dan seksa serta azab Allah akan menimpa orang yang memihak kepada musuh-Nya dan memusuhi kekasih-kekasih-Nya. 

♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️

Firman Allah Swt.:

وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ

"Dan hanya kepada Allah kembali (kalian)".(Ali Imran: 28)
Maksudnya, hanya kepada-Nyalah kalian dikembalikan, kerana Dia akan membalas tiap-tiap diri sesuai dengan amal perbuatan yang telah dilakukannya.

Ibnu Abu Hatim mengatakan, telah menceritakan kepada kami ayahku, telah menceritakan kepada kami Suwaid ibnu Sa'id, telah menceritakan kepada kami Sa'id, telah menceritakan kepada kami Muslim ibnu Khalid, dari Ibnu Abu Husain, dari Abdur Rahman ibnu Sabit, dari Maimun ibnu Mihran yang menceritakan, "Sahabat Mu'az pernah berdiri di antara kami, lalu ia mengatakan, 'Hai Bani Aud, sesungguhnya aku adalah utusan Rasulullah kepada kalian. Kalian mengetahui bahawa tempat kembali hanyalah kepada Allah, iaitu ke syurga atau ke neraka'."

✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌✍🏽📌

*" Tugas anda adalah mengajak orang lain kepada kebaikan dan berusaha anda memperbaiki diri. Bukan dengan alasan belum dapat memperbaiki diri, anda berhenti mengajak orang lain berbuat baik. Yang tak boleh di buat semua, jangan ditinggal semua."*
🕌 _*Habib Ali Zaenal Abidin*_ 🕌

✍🏽📕✍🏽📕✍🏽📕✍🏽📕✍🏽

*Aku Bukanlah Ustaz*
*Bukan Juga Ulama*
*AKu hanyalah Hamba Allah yang sedang berusaha untuk Menjadi Hamba-NYA yang baik..*

✍🏽📕✍🏽📕✍🏽📕✍🏽📕✍🏽

*🕋📕BERSAMBUNG📕🕋*

📕✍🏽📕✍🏽📕✍🏽📕✍🏽📕
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Tue Feb 12, 2019 11:39 am

035 of 365 🗓 ISNIN 💕 29 JAMADIL AWAL 1440H 04 Februari 2019

Bismillahir Rahmanir Rahiim...

Assalamualaikum dan Selamat Pagi

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

┈••✾•◆❀◆•✾••┈•┈┈••✾•◆❀◆•✾••┈

Lakukan solat sunat dhuha setiap hari, cuba untuk istiqamah pada setiap hari. Rak lama pun, beberapa minit sahaja, rugi kalau tinggal.

Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.

Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata:

“Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda:

“Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.” (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud)

Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.

Nabi Muhammad SAW bersabda:

“Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.” (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)

Waktu Solat Dhuha

Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu matahari sedang naik. Sekira cuacanya berhalangan adalah lebih mudah dengan merujuk kepada takwim waktu solat. Masanya adalah 28 minit selepas Syuruk, iaitu sekiranya waktu Syuruk 7.32 pagi dan ditambah 28 minit, maka masuknya waktu Dhuha bermula jam 8.00 pagi.

Walaupun begitu waktu paling afdal melakukan Solat Sunat Dhuha adalah anggaran matahari naik, tinggi segalah (7 hasta atau 3 meter), lebih kurang dalam pukul 9.30 pagi.

Zaid bin Arqam r.a. berkata:

“Nabi SAW keluar menuju tempat Ahli Quba, di kala itu mereka sedang mengerjakan Solat Dhuha. Baginda bersabda; “Inilah solat orang-orang yang kembali kepada Allah, iaitu di waktu anak-anak unta telah bangkit kerana kepanasan waktu Dhuha.” (HR. Ahmad, Muslim dan Tirmidzi)

Cara Mengerjakan Solat Dhuha

Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi yang paling banyak dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat.

Fadhilat Solat Dhuha

Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Allah SWT, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan.

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa Yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya olleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.”

Rasulullah SAW bersabda:

“Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.” (HR At-Tabrani)

Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an, “Allah berfirman:

“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu sampai ke petang harinya.” (HR. Haklim dan Tabrani)

•══◎◎♡◎◎══•

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.

🎋سبحان الله 🌻الحمد لله🌺لا اله إلا الله 🌼الله اكبر🎋

@quotephotovideo 🌸🌸🌸
41K418
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Tue Feb 12, 2019 11:39 am

KALAM HIKMAH SUFI

1. Segala anugerah yang sesuai dengan hawa nafsumu maka itu adalah ujian, dan segala ujian yang menyalahi hawa nafsumu maka itu adalah anugerah.

2. Seorang zahid bukanlah orang yang zuhud dari dirham dan dinar (harta), akan tetapi seorang zahid adalah yang zuhud dari yang selain daripada Yang Maha Perkasa (Allah).

3. Tidak akan memperoleh puncak keredhaanNYA seorang yang di dalam hatinya ada sesuatu yang selain NYA.

4. Tidak dapat diharapkan sampai kepada Allah dari orang yang tidak mengikuti Rasululllah SAW.

5. Tidak akan faham apa yang kami katakan, kecuali orang yang telah mengikuti jejak Rasulullah SAW.

6. Janganlah engkau mengambil ilmu kecuali dari orang yang mengamalkannya.

7. Selama engkau dalam pencarian al-Haq (Allah), maka janganlah berdiri bersama makhluk.

8. Barangsiapa yang ikhlas niatnya kerana Allah semata-mata, maka Allah dan para malaikatNYA akan melindunginya.

9. Barangsiapa yang tidak mengambil jalan ini (jalan menuju kepada Allah) daripada para rijal (ahli ma’rifah), maka ia terus berpindah dari mustahil kepada mustahil.

10. Engkau tidak akan menjadi hamba bagi Allah sedang engkau cenderung (hati) kepada sesuatu yang selainNYA.

11. Janganlah engkau bersahabat kepada para rijal melainkan orang yang halnya (perilaku zahir dan batinnya) menterjemahkan dirinya, bukan perkataannya.

12. Hakikat itu tidak dapat diucapkan oleh lisan, bahkan ia adalah perasaan batin (zauq) dan emosi yang halus (wujdan).

13. Barangsiapa telah mengenal al-Haq (Allah), maka ia tidak lagi memerlukan makhluk.

14. Barangsiapa yang bertawakal kepada Allah dalam semua urusan dan taat setia kepadaNYA, maka Allah akan mendatangkan rezekinya dari sumber yang ia tidak sangka-sangka dan Allah akan melindunginya.

15. Janganlah engkau bersahabat kepada teman-teman melainkan yang jujur perkataannya.

16. Memakan yang subhat itu dapat mewariskan hati yang keras.

17. Barangsiapa yang menerima hatinya (qana’ah) dengan dunia (harta) yang sedikit, maka akan mudah baginya segala kesulitan.

18. Barangsiapa yang melazimkan zikir Allah, maka Allah akan memutuskan dia dari segala sesuatu selainNYA.

19. Taubat itu ialah meninggalkan kebiasaan membuat dosa serta melazimi istighfar.

20. Sesiapa yang jujur penumpuan hatinya menghadap kepada Allah (sidq tawajjuh) maka Allah akan memberikannya segala yang ia harapkan.

21. Barangsiapa yang takut kepada Allah sebagai Tuhannya, maka akan takut kepadanya segala yang selainNYA.

@quotephotovideo 🍄🍄🍄
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Tue Feb 12, 2019 11:47 am

036 of 365 🗓 SELASA 💕 30 JAMADIL AWAL 1440H 05 Februari 2019

Bismillahir Rahmanir Rahiim...

Assalamualaikum dan Selamat Pagi

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.

Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayah Nya

┈••✾•◆❀◆•✾••┈•┈┈••✾•◆❀◆•✾••┈

JANGAN MERASA DIRI BAIK

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun kita solat cukup 5 waktu serta tepat pada waktunya.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun kita bersedekah setiap hari malah lebih banyak nilai disedekahkan.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun hari-hari kita nasihat dan tegur orang lain yang berbuat silap.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun kita sudah pakai jubah, beserban, pakai tudung labuh dengan sempurna.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun setiap malam kita jaga solat Tahajjud, Witir, Hajat dan amalan sunat lain.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun hari-hari kita ke masjid atau surau untuk beribadah dan menambah ilmu.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun setiap saat kita update status berunsur nasihat dan dakwah.

Jangan merasa diri kita ” Baik ” walaupun setiap masa kita menolong orang lain.

JANGAN MERASA DIRI KITA LEBIH BAIK DARIPADA ORANG LAIN, kerana kita tidak akan pernah tahu dimanakah saat HATI kita IKHLAS melakukan amalan-amalan soleh, menasihati orang, serta beramal ibadah lain yang bakal diterima oleh Allah SWT.

Kita tak tahu amal manakah yang Allah terima. Selalu letak diri kita dalam keadaan ”aku sedang perbaiki diriku dan cuba bantu orang lain untuk menjadi lebih baik."

Allah SWT hanya memandang tepat pada hati hambaNya. Wujud keikhlasan atau sekadar penuh Riak/Hasad, maka laksanakanlah sesuatu kebaikan hanya kerana mengharapkan REDHA Allah.

Hanya Allah yang akan terus beri kita PETUNJUK serta JALAN KEBENARAN. InshaAllah.

•══◎◎♡◎◎══•

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.

🎋سبحان الله 🌻الحمد لله🌺لا اله إلا الله 🌼الله اكبر🎋

@quotephotovideo 🎂🎂🎂
41K451
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Tue Feb 19, 2019 9:10 am

037 of 365 🗓 RABU 💕 01 JAMADIL AKHIR 1440H 06 Februari 2019

Bismillahir Rahmanir Rahiim...

Assalamualaikum dan Selamat Pagi

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.

Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayah Nya

┈••✾•◆❀◆•✾••┈•┈┈••✾•◆❀◆•✾••┈

KECINTAAN PADA ALLAH

Masa berjalan dan berlalu,
umur meningkat menginjak
Usia tua,tanah kubur semakin dekat.

Hari demi hari hati ini bertambah jauh
dengan Allah swt disebabkan lemas
dalam mengejar dunia. .

Satu hari kenikmatan dunia akan
terhenti lalu hilang, orang-orang yang ditinggalkan akan menyambung hidup mengejar dunia manakala yang mati
Akan bertemu penciptanya.

Hati yang mati itu pasti timbul
rasa kesal kerana menjadi hamba
dunia dan diperbudakan oleh dunia
disebabkan kenikmatan yang secebis..

Wahai jiwa yang tenang,
kembalilah kepada Tuhanmu
dengan redha dan diredhai...

Dunia hanyalah kesempatan
Dan persinggahan untuk
Menyediakan bekalan hidup
Selepas mati

Wahai jiwa yang tenang.....

Bagaimanakah akan aku
kembali kepadaNya
Di sana kelak....

Andai aku tidak pernah
kembali kepadaNya
Di dunia ini...

Bagaimanakah akan
ku kenali Mu
di sana kelak
Andai aku tidak
Mengenali Mu ketika
Di dunia ini lagi...

Jika hati tidak diisi
Dengan kecintaan
kepada Allah,
Pastilah ia Akan diisi
Cinta selain Allah..

Firman Allah SWT :

"Demi sesungguhnya! jika engkau (dan pengikut-pengikutmu) mempersekutukan (sesuatu yang lain dengan Allah) tentulah akan gugur amalmu, dan engkau akan tetap menjadi dari orang-orang yang rugi."

[Surat Az-Zumar 65]

•══◎◎♡◎◎══•

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.

🎋سبحان الله 🌻الحمد لله🌺لا اله إلا الله 🌼الله اكبر🎋

@quotephotovideo 🌸🌸🌸
41K445
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Tue Feb 19, 2019 9:10 am

Hari ke 💕 01 JAMADIL AKHIR 1440H

💕 88 hari menuju 👉 RAMADHAN 1440H

Kita telah memasuki bulan Jamadil Akhir.

JAMADIL AKHIR...
REJAB...
SYAABAN...

DAN

RAMADHAN

3 purnama lagi Insha Allah dengan izin Nya, kita akan bertemu lagi dengan bulan RAMADHAN AL-MUBARAK...

Aamiin Aamiin Aamiin...

@quotephotovideo 🌸🌸🌸
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Tue Feb 19, 2019 9:13 am

038 of 365 🗓 KHAMIS 💕 02 JAMADIL AKHIR 1440H 07 Februari 2019

Bismillahir Rahmanir Rahiim...

Assalamualaikum dan Selamat Pagi

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Setiap hari yang datang adalah hari yang berharga.

Semoga kita senantiasa berada dalam rahmat, taufik dan hidayah Nya

┈••✾•◆❀◆•✾••┈•┈┈••✾•◆❀◆•✾••┈

CARA MENGUNDANG REZEKI ALLAH

+ Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

+ Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

+ Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. ALLAH SWT redha, hidupnya pun berkat.

+ Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pokok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

REZEKIMU BUKAN DATANG DARI BOSSMU ATAU PELANGGANMU, TAPI REZEKIMU DATANG DARI ALLAH S.W T.

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang ALLAH SWT Redhai.

SeMoga ada kebaikan dan manfaat buat semua...

•══◎◎♡◎◎══•

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin.

🎋سبحان الله 🌻الحمد لله🌺لا اله إلا الله 🌼الله اكبر🎋

@quotephotovideo 🌸🌸🌸
41K481
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tadabbur Kalamullah

Post by zylajasmine » Mon Apr 15, 2019 9:43 am

🌴🐪🐪🌴🌴🐪🐪🌴🌴

🔶ONE DAY ONE SIROH🔶

🖋MATERI 60 JILID 2🖋


🌹Baqum Si Pedagang Romawi🌹

Sahabat fillahku, Muhammad bukankah orang yang suka berpangku tangan, tetapi turut aktif bergaul dalam masyarakat. Suatu hari terjadilah sebuah peristiwa yang membuat nama Muhammad menjadi semakin harum. Peristiwa itu didahului oleh banjir besar yang melanda Mekah. Bukit-bukit di sekitar Mekah tanpa ampun menumpahkan air hujan yang jarang turun itu ke kota yang tepat berada di bawah. Banjir itu menyebabkan dinding Ka'bah yang memang sudah lapuk jadi retak dan terancam runtuh.

Sebenarnya, sebelum banjir tiba, sudah ada pemikiran untuk memperbaiki Ka'bah, tetapi orang orang takut apabila Tuhan Ka'bah marah. Setelah banjir, tidak bisa dielakkan lagi bahwa dinding Ka'bah harus diperbaiki dan ditinggikan. Sudah menjadi takdir Allah bahwa waktu itu juga tersiar berita ada sebuah kapal Romawi terdampar di laut Merah, dekat dengan pelabuhan Syu'aibah. Kapten kapal Romawi itu adalah seorang Nasrani yang berasal dari Mesir. Baqum, namanya.

Orang orang Mekah mengutus Walid bin Mughirah dan serombongan orang untuk membeli kapal itu, membongkar kayu kayunya, dan mengangkutnya untuk membangun kembali Ka'bah. Baqum pun akhirnya juga dikontrak sebagai ahli kayu.

Pada mulanya, tidak seorang pun berani membongkar dinding Ka'bah walau secuil karena takut dikutuk Tuhan. Mungkin mereka masih ingat dengan jelas apa yang menimpa Abrahah dan pasukan gajahnya saat ingin menghancurkan Ka'bah. Namun, akhirnya, Walid bin Mughirah memberanikan diri merombak sudut bangunan bagian selatan. Setelah itu, ia menunggu sampai besok. Ketika pagi tiba dan ia tidak juga dikutuk, mereka pun mulai melakukan pembenahan Ka'bah.

Apa peran Rasulullah dalam peristiwa ini?

Nantikan besok ya....
Insya Allah 😊

📝Catatan Tambahan📝

🐏Kambing Sedekah🐏

Setelah upacara resmi pernikahan selesai, Muhammad memerintahkan agar seekor kambing disembelih didepan pintu rumah Khadijah dan membagikan dagingnya kepada fakir miskin. Itu belum termasuk undangan untuk menghadiri jamuan yang akan diadakan pada malam harinya. Jadi, selain diundang jamuan makan, fakir miskin pun dapat membawa pulang ke rumah beberapa kantung daging.


📗Kisah diambil dari buku Muhammad Teladanku jilid 2📗

🖋MATERI 60 JILID 2🖋

🌺🌾🌺🌾🌺🌾🌺🌾🌺
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

Post Reply

Return to “Tazkirah”