Active Topics

Pengenalan Ethereum

Berita-Berita Dan Perbincangan Tentang Pembangunan Ethereum

Moderators: budiazam, megahFX

Post Reply
User avatar
johnmalaya
Global Moderator
Global Moderator
Ahli Baru
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 11
Joined: Wed Nov 21, 2018 4:31 pm
Location: Perak, Malaysia
Mood:
Has thanked: 4 times
Gender:

Pengenalan Ethereum

Post by johnmalaya » Thu Nov 22, 2018 11:03 am

Image

Apakah Ethereum (ETH)?

Ethereum adalah platform terbuka yang membolehkan pemaju membina dan menggunakan aplikasi terdesentralisasi seperti kontrak pintar dan aplikasi undang-undang dan kewangan kompleks yang lain. Anda boleh memikirkan Ethereum sebagai Bitcoin yang dapat diprogramkan di mana pemaju boleh menggunakan blok pendasar yang mendasar untuk mewujudkan pasaran, pengarah kongsi, organisasi digital, dan kemungkinan tidak berkesudahan lain yang memerlukan data dan perjanjian yang tidak berubah, semuanya tanpa memerlukan orang tengah. Dikeluarkan pada tahun 2015, Ethereum adalah gagasan dari Vitalik Buterin yang luar biasa, yang melihat potensi penggunaan teknologi blockchain yang mendasari Bitcoin sebagai langkah seterusnya dalam memperluas pengembangan masyarakat blockchain. Ethereum kini menjadi cryptocurrency dengan topi pasaran duit syiling kedua tertinggi dan dijangka oleh beberapa untuk mengatasi Bitcoin sebagai kedua-dua pelaburan bernilai dan sebagai cryptocurrency paling popular di dunia.


Mesin Maya Ethereum Blockchain & Ethereum

Perkara yang menarik tentang blok yang datang sebelum Ethereum ialah sistem operasi mereka hanya direka untuk menukar item berkod khusus ke atas urus niaga, terutamanya sebagai cryptocurrency yang disokong oleh rangkaian. Vitalik Buterin melihat ini sebagai ciri yang mempunyai banyak ruang untuk pengembangan, dan sebagai tindak balas beliau mencadangkan penyelesaian yang akan membolehkan pemaju menyesuaikan bentuk data yang mereka boleh hantar dan menyimpan di atas rangkaian blockchain. Ini dimungkinkan dengan pengenalan Mesin Maya Ethereum dan bahasa pemrogramannya yang Solidity yang membolehkan pemaju untuk membangunkan transaksi yang disesuaikan yang dikenali sebagai kontrak pintar.


Kontrak Pintar (Smart Contract) pada Blockchain Ethereum

Apabila Vitalik Buterin berkembang pada teknologi transaksi selamat Bitcoin, dia mendapati pada tahap abstrak bahawa transaksi itu sendiri dijamin dengan kontrak. Ringkasnya, kontrak adalah perjanjian antara dua pihak yang menjamin janji pertukaran satu atau dua arah. Oleh itu, Buterin merancang Mesin Maya Ethereum dengan ini; bahawa apa-apa urus niaga di rangkaian blokchain hendaklah dilaksanakan sendiri setelah disepakati oleh kedua belah pihak dan harus direkodkan pada lejar depan blok awam. Pelaksanaan diri ini adalah yang menjadikan kontrak ini "pintar," dan dengan itu membuka alam semesta baru untuk akuntabilitas perniagaan dan seterusnya ekonomi baru.


Aplikasi Desentralisasi (DAPPS) pada Ethereum Blockchain

Oleh itu, sekarang anda mungkin bertanya pada diri sendiri tentang jenis aplikasi yang boleh dibuat pada blok Ethereum. Jawapannya benar-benar tiada had. Bayangkan semua urus niaga yang anda buat setiap hari; sama ada e-mel yang anda hantar rakan sekerja anda, wang yang anda sumbangkan kepada amal, atau sewa yang anda bayar untuk rumah anda, semua boleh menggunakan kontrak pintar. Demi kemudahan, kami mengambil keputusan untuk memasukkan contoh aplikasi yang berpotensi yang boleh membuat penggunaan yang berkesan kontrak pintar yang dibawa kepada kami oleh Ethereum whitepaper: sistem token, derivatif kewangan, sistem identiti dan reputasi, penyimpanan fail yang terdesentralisasi dan sistem pengundian.


Ether (ETH) dan Ekonomi Ethereum Gas

Sama seperti blockchain Bitcoin dan semua penghalang blok yang datang sebelum ini, Ethereum memerlukan pelombong untuk mengekalkan dan menjamin rangkaian, yang diinspirasikan oleh ganjaran token Ethereum, yang dikenali sebagai Ether. Walaupun Ether boleh digunakan sama seperti Bitcoin untuk menghantar token dari satu alamat yang lain, mereka juga boleh digunakan untuk membayar gas Ethereum.

Gas mengendalikan Rangkaian Ethereum. Setiap transaksi yang dilakukan pada Mesin Maya Ethereum dan setiap kontrak pintar dilaksanakan gas. Jumlah gas yang diperlukan untuk menjalankan transaksi ditentukan oleh saiz kontrak atau transaksi. Sistem gas ini menyimpan rangkaian daripada membuang sumber-sumber pada transaksi yang panjang. Jika pemaju mencipta aplikasi kontrak pintar yang tidak membekalkan gas yang secukupnya untuk menyelesaikan urus niaga, penambang di rangkaian akan berhenti mengesahkan pada tugas itu. Ini menimbulkan isu untuk pemaju yang secara tidak langsung membangunkan aplikasi pada Mesin Maya Ethereum-jika permohonan itu tidak memperuntukkan gas yang cukup untuk kontrak tertentu, kontrak tersebut tidak akan dilaksanakan melalui rangkaian. Ini akan menjejaskan kebolehpercayaan aplikasi dan pengalaman keseluruhan pangkalan pengguna aplikasi. Akhirnya, sistem ini menyimpan kuasa pengiraan yang menyumbang kepada rangkaian oleh penambang yang bekerja dalam kecekapan ekonomi penuh.

Anda juga boleh memikirkan gas Ethereum sebagai upah untuk sumbangan pertambangan. Mesin Maya Ethereum dijadualkan pelombong pada tugas tertentu untuk memastikan mesin berjalan dengan cekap. Walaupun bilangan urus niaga yang berlaku di atas rangkaian, skim kecekapan ini memastikan pengesahan urus niaga tepat pada masanya, dan oleh itu halaju pengesahan blokchain jauh lebih pendek daripada rantaian blok yang memilih untuk tidak menggunakan sistem gas.


Apakah Legacy Ethereum?

Sama ada Mesin Maya Ethereum, kontrak pintar Ethereum, atau gas Ethereum, banyak ciri inovatif yang Ethereum telah dibawa ke komuniti blockchain telah memberi impak besar kepada perkembangan selanjutnya dalam teknologi blockchain. Kontrak pintar telah memulakan gelombang teknologi perundingan teknologi baru; firma yang boleh melaksanakan urus niaga sebagai kontrak pintar telah dikontrak sebagai perundingan oleh banyak organisasi yang ingin mendesentralkan urus niaga rangkaian mereka. Sama ada rantaian bekalan, derivatif kewangan, atau sistem pengundian parti politik, kontrak pintar telah mengambil alih terbesar dari kegilaan crypto pada tahun 2017. Beberapa organisasi dalam pelbagai sektor kini mempunyai jabatan Blockchain untuk memantau dan mengembangkan penyelidikan cryptocurrency / teknologi.

Ethereum juga telah memberi inspirasi kepada kami di Ethos dalam pelbagai cara. Ethereum adalah salah satu mata wang kriptografi yang paling popular di pasaran sekarang, dan ia boleh disimpan di Wallet Universal Ethos. Seperti biasa, kami mengingatkan pembaca dan pengguna kami untuk mendidik diri mereka sebanyak mungkin mengenai konsep cryptocurrency dan berita blockchain. Kami membuat peringatan ini dengan harapan untuk memastikan pengguna kami mendapat keputusan yang berpengetahuan dan berpengetahuan ketika menyertai komuniti blockchain.

Kita akan lebih banyak berbincang dalam pengkhususan Topik berkenaan Ethereum disini https://www.nuruliman.net.my/viewforum.php?f=53

User avatar
UltraCrypto
Forum Sponsor
Forum Sponsor
Ahli Baru
Negeri Selangor, Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 5
Joined: Wed Nov 21, 2018 4:33 pm
Location: Malaysia
Mood:
Contact:

Sponsor

Re: Pengenalan Ethereum

Post by UltraCrypto » Thu Dec 13, 2018 6:17 am

ETH ni dah langgar tabie sepatutnya 100M je sekarang dah lajak 120M saya amat berhati2 dengan ETH ni
Segala-galanya Cryptocoin

Post Reply

Return to “Pembangunan”