Active Topics

Kongsi Resepi

Borak Berkaitan Apa-Apa Hobi Dan Minat

Moderators: Paktam, faizridwan

Post Reply
User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4195
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:06 am

Image
RESEPI KUIH TALAM LAPIS SAGU

.
Bahan untuk lapisan bawah bersagu :
2 cawan santan cair
1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
1/2 - 1 cawan gula pasir
Sedikit garam Secukup rasa
pewarna merah secukupnya
.
Cara membuatnya:
1~ Sapu acuan dengan minyak dahulu
2~ Gaulkan semua bahan hingga sebati.
3~ masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
4~ Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit..
5~ Baru kita cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu
6~ minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
7~ Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
8~ Letak adunan lapisan atas.
9~ Nota saya♡ Saya masak bahan2 sagu dlm periuk sehingga pekat dlm 15 minit dengan menggunakan api sederhana...
10~ Hendaklah sentiasa di kacau supaya adunan rata, Selepas itu kita masukkan dalam acuan kecil..
11~ Saya kukus dlm 15 minit. Angkat dan bolehlah tuangkan adunan utk lapisan atas dan kukus semula selama 15 minit....
.
Bahan untuk lapisan atas:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
.
Cara membuatnya:
Gaul semua bahan supaya rata.
Tapiskan kedalam kuali tak lekat non stick pan
dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat,tutup api dan tuang atas lapisan bawah tadi
Kukus lagi selama 20 minit
.
Tip: Sila lapik penutup pengukus dengan kain untuk mendapatkan talam yang cantik

Kredit nur idayu
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4195
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:08 am

Image


RESEPI KUIH GETAS

Bahan2

2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung ubi (saya gemar guna tepung ubi)
2 cawan kelapa parut (terpulang..tiada sukatan wajib utk bahan tambahan ini)
1 sudu teh garam
santan SUAM secukupnya
minyak utk menggoreng

bahan sira

1 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas

cara penyediaan

campurkan tepung pulut, tepung ubi, garam, kelapa parut dan gaul hingga sebati. kemudian masukkan santan suam sedikit demi sedikit hingga menjadi doh lembut. Bentukkan doh bulat lonjong dan leperkan sedikit.

panaskan minyak dalam kuali dgn api kecil shj ya... goreng kuih getas dgn jumlah minyak diatas paras kuih..biar kuih tenggelam dlm minyak..biar dulu kuih tu sdkt perang baru terbalikkan.. tunggu sehingga kuih getas timbul dipernukaan minyak baru angkat..itu tandanya dah masak...angkat dan toskan.... jgn risau adunan ini tidak akan meletup mcm bom😊.

seterusnya kita terus buatkan siranya pula... gaul air panas dn gula didalam kuali dgn api kecil..jgn kuatkan api nnti gula tk cantik..akan jadi keperangan tk putih bening.. masak gula hingga berbuih2..mak saya cakap masak gula tu hingga tua..matikan api...tuang kuih getas tadi kedlm kuali air gula tadi...gaul hingga rata dan gula bertukar jadi kering mcm kristal...angkat dan hidangkan..siap😊

selamat ptg

kredit: ain mardiah
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4195
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:13 am

Image


Kuih rare,sush nk jmpa skarg.
Bila mood xleh tdo
Bihun madu,cakar ayam

RESEPI BIHUN MADU

1 cawan gula

1 cawan air

1 peket bihun

Cara Membuat:

Gula di masak dengan air sehingga betul-betul pekat dan masukkan pewarna mengikut

Kemudian masukkan ke dalam bihun.

kacau hingga sebati

panaskan minyak..masukkan bihun di dalam kuali

masak hingga ia kembang..

bila sudah kembang angkat dan toskan minyak..

Ambil bihun sudah goreng masukkn kedalam gelas dan ditekan dengan gelas yg lain,.. jgn dibiarkan lama terdedah dek angin slepas siap goreng..

Bila dh tekan padat,keluarkan dia..

Kredit norafiza ibrahim
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4195
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:15 am

Image
Resepi Bihun Sup Simple!!!

Bahan bahan
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
8 tangkai cili padi
Sebungkus bihun
2 tangkai sawi
Sepokok bunga kubis
Kubis
Sebiji lobak merah
Isi ayam dipotong kecil
Fishcake dihiris
Perencah sup
3 sudu besar minyak
Telur 2 biji
2 mangkuk air

Hiasan
Daun bawang
Bawang goreng

Cara cara memasak
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bawang, cili padi sehingga wangi.
3. Setelah wangi dan kekuningan, masukkan ketulan ayam dan fishcake. Gaul sehingga ayam masak.
4. Masukkan air, garam, gula dan serbuk sup.
5. Masukkan sayur sayuran dan gaul sehingga masak.
6. Pecahkan telur ke dalam masakan. Masak sehingga sebati.
7. Taburkan daun bawang dan bawang goreng.
8. Celur bihun dan tapis.
9. Hidangkan bihun di atas pinggan dan masukkan sup yang telah dimasak tadi.

Enjoy! 😋
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4195
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:17 am

Image


🌹 *KUEW TEOW KUNGFU*😍

1. Tumis 1 ulas bwg putih, sebelah bawang besar yg dihiris halus
2. Masukkan ayam/sotong/udang..goreng2 smpai masak..
3. Masukkan air 1 mangkuk
4. Perasakan dgn garam dan lada sulah
5. Masukkan sayur sawi/bunga kobis/carrot, jagung bg manis tp jgn mkn ye kalau fasa 1..
6. Dah didih boleh angkat.

Kueteow pula,
1. Setengah peket kuetwoe kurus
2. Rendam dlm air panas seminit
3. Toskan dan pecakan 2 bijik telur dlm kueteow
4. 3 sudu minyak, goreng kueteow mcm goreng telor..tekan2 sikit bg telur tu masak..

Angkat kueteow..curahkah kuah kungfu diatasnya.
Kredit fb resepi masakan
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 131
Posts: 4195
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 76 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Sun May 12, 2019 11:19 am

Image


Resepi Mee Kari Simple

4 bji bawang merah bland
1 labu bawang putih bland
2 pek serbuk kari daging (yg kecil)
1 senduk cili giling
1 pek 3sekawan (yg rm1 tu)
2 kiub pati ayam maggi
fishcake
fishball
tauhu kering
isi ayam atau tulang2 ayam
1 kotak santan 200ml
gula & garam secukupnya
air
ikan bilis segenggam dan bland dengan sedikit air sampai hancur (rahsia penyedap mee kari)😊😊

bahan hiasan:-
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi

Cara2

Tumis bahan kisar , 3sekawan ,cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyak dan naik bau dan masukan ikan bilis yang dah di kisar tadi.
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌️
Kredit Resepi : are peace dan Anisza mohd Shukri
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
Ikasnow
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Malaysia
Posts in topic: 6
Posts: 915
Joined: Thu Nov 22, 2018 9:14 am
Mood:
Has thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by Ikasnow » Sun May 12, 2019 11:37 am

zylajasmine wrote:
Sun May 12, 2019 11:19 am
Image


Resepi Mee Kari Simple

4 bji bawang merah bland
1 labu bawang putih bland
2 pek serbuk kari daging (yg kecil)
1 senduk cili giling
1 pek 3sekawan (yg rm1 tu)
2 kiub pati ayam maggi
fishcake
fishball
tauhu kering
isi ayam atau tulang2 ayam
1 kotak santan 200ml
gula & garam secukupnya
air
ikan bilis segenggam dan bland dengan sedikit air sampai hancur (rahsia penyedap mee kari)😊😊

bahan hiasan:-
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi

Cara2

Tumis bahan kisar , 3sekawan ,cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyak dan naik bau dan masukan ikan bilis yang dah di kisar tadi.
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌️
Kredit Resepi : are peace dan Anisza mohd Shukri

Wahhh sedapnyaaa
💚iqa💚

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 26
Posts: 3824
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 19 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by Nursahirah74 » Sun May 12, 2019 10:06 pm

zylajasmine wrote:
Sun May 12, 2019 11:19 am
Image


Resepi Mee Kari Simple

4 bji bawang merah bland
1 labu bawang putih bland
2 pek serbuk kari daging (yg kecil)
1 senduk cili giling
1 pek 3sekawan (yg rm1 tu)
2 kiub pati ayam maggi
fishcake
fishball
tauhu kering
isi ayam atau tulang2 ayam
1 kotak santan 200ml
gula & garam secukupnya
air
ikan bilis segenggam dan bland dengan sedikit air sampai hancur (rahsia penyedap mee kari)😊😊

bahan hiasan:-
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi

Cara2

Tumis bahan kisar , 3sekawan ,cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyak dan naik bau dan masukan ikan bilis yang dah di kisar tadi.
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌️
Kredit Resepi : are peace dan Anisza mohd Shukri


ya Terliurnyaa 🤤🤤🤤 sedapnyaaa
❤️ara 🐼

User avatar
napisah
Global Moderator
Global Moderator
Sarjan
Sarjan
Negeri Kedah, Malaysia
Posts in topic: 18
Posts: 260
Joined: Wed Nov 21, 2018 11:35 am
Mood:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 12 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by napisah » Thu May 16, 2019 9:57 am

Nursahirah74 wrote:
Sun May 12, 2019 10:06 pm
zylajasmine wrote:
Sun May 12, 2019 11:19 am
Image


Resepi Mee Kari Simple

4 bji bawang merah bland
1 labu bawang putih bland
2 pek serbuk kari daging (yg kecil)
1 senduk cili giling
1 pek 3sekawan (yg rm1 tu)
2 kiub pati ayam maggi
fishcake
fishball
tauhu kering
isi ayam atau tulang2 ayam
1 kotak santan 200ml
gula & garam secukupnya
air
ikan bilis segenggam dan bland dengan sedikit air sampai hancur (rahsia penyedap mee kari)😊😊

bahan hiasan:-
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi

Cara2

Tumis bahan kisar , 3sekawan ,cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyak dan naik bau dan masukan ikan bilis yang dah di kisar tadi.
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌️
Kredit Resepi : are peace dan Anisza mohd Shukri


ya Terliurnyaa 🤤🤤🤤 sedapnyaaa
Suruh kak zyla masak.

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 26
Posts: 3824
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 19 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by Nursahirah74 » Fri May 17, 2019 5:27 am

napisah wrote:
Thu May 16, 2019 9:57 am
Nursahirah74 wrote:
Sun May 12, 2019 10:06 pm
zylajasmine wrote:
Sun May 12, 2019 11:19 am
Image


Resepi Mee Kari Simple

4 bji bawang merah bland
1 labu bawang putih bland
2 pek serbuk kari daging (yg kecil)
1 senduk cili giling
1 pek 3sekawan (yg rm1 tu)
2 kiub pati ayam maggi
fishcake
fishball
tauhu kering
isi ayam atau tulang2 ayam
1 kotak santan 200ml
gula & garam secukupnya
air
ikan bilis segenggam dan bland dengan sedikit air sampai hancur (rahsia penyedap mee kari)😊😊

bahan hiasan:-
Telur Rebus
Cili merah
Sawi
Taugeh
Limau kasturi

Cara2

Tumis bahan kisar , 3sekawan ,cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyak dan naik bau dan masukan ikan bilis yang dah di kisar tadi.
masukan batang sawi yang dah di potong.. batang sahaja ok... daun dia jangan masuk skli dalam kuah ni... Masukkan ayam , fishball ,fishcake
Masukkan air dan santan secukupnya, kalau nak kuah pekat atau cair pandai2 la bajek air k....
Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.. kalau suka pak aji boleh masukan sedikit... last sekali masukan tauhu kering....
tunggu sampai mendidih... siap.... boleh la dihidang bersama bahan untuk hiasan tu.... ikan bilis tu adalah rahsia mee kari yang sedap... saya pun dapat tips ni dari mak mertua adik yang pernah berniaga mee kari satu ketika dahulu...😊😊😊😊✌️
Kredit Resepi : are peace dan Anisza mohd Shukri


ya Terliurnyaa 🤤🤤🤤 sedapnyaaa
Suruh kak zyla masak.


@Zylajasmine masak mee kari ...😂😂 rasa teringin nak makan :D :D
❤️ara 🐼

Post Reply

Return to “Hobi”