Active Topics

Kongsi Resepi

Borak Berkaitan Apa-Apa Hobi Dan Minat

Moderators: Paktam, faizridwan

Post Reply
User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Leftenan Kolonal
Leftenan Kolonal
Malaysia
Posts in topic: 88
Posts: 2435
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 48 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by zylajasmine » Wed Jan 09, 2019 6:04 pm

Puding roti sos kastard lemak berkrim.. pnjang namaaaaa 😜

Roti dh expired 2 hari lepas.. x berkulat lg.. jd hri ni bt puding roti ni.. Buh dalam peti mkn sejuk2 sdp ni.. ad peminat ke puding simple mcm ni?😜🤗

Update resepi :

Bahan puding roti :
==============
10 keping roti gardenia ( potong empat segi )
1 tin susu cair
3 biji telur
1sk esen vanila
5sb gula
Buah campur kering rendam air pnas kejap (optional)

~ blend smua bahan kecuali roti
~ sapu butter setiap keping roti dan loyang
~ susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi smua meresap.
~ taburkan buah2 kering tadi
~ kukus 30 mnit.

Sos kastard :
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2sb tepung kastard
4 1/2sb gula

~ campur tepung kastard dlm air, kacau rata. Kemudian campur smua bhan masak ats api perlahan. Kcau2 ye smpai agk sedikit pekat. Siap

credit : Nurul Shafira‎

Image
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

Matasepet
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Selangor, Malaysia
Posts in topic: 5
Posts: 750
Joined: Thu Nov 22, 2018 11:25 am
Mood:
Has thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by Matasepet » Wed Jan 09, 2019 10:52 pm

zylajasmine wrote:
Wed Jan 09, 2019 6:04 pm
Puding roti sos kastard lemak berkrim.. pnjang namaaaaa 😜

Roti dh expired 2 hari lepas.. x berkulat lg.. jd hri ni bt puding roti ni.. Buh dalam peti mkn sejuk2 sdp ni.. ad peminat ke puding simple mcm ni?😜🤗

Update resepi :

Bahan puding roti :
==============
10 keping roti gardenia ( potong empat segi )
1 tin susu cair
3 biji telur
1sk esen vanila
5sb gula
Buah campur kering rendam air pnas kejap (optional)

~ blend smua bahan kecuali roti
~ sapu butter setiap keping roti dan loyang
~ susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi smua meresap.
~ taburkan buah2 kering tadi
~ kukus 30 mnit.

Sos kastard :
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2sb tepung kastard
4 1/2sb gula

~ campur tepung kastard dlm air, kacau rata. Kemudian campur smua bhan masak ats api perlahan. Kcau2 ye smpai agk sedikit pekat. Siap

credit : Nurul Shafira‎

Image
Senang je ni..boleh la buat ni
EVOS(Zxuan) 8-) :idea:

User avatar
napisah
Global Moderator
Global Moderator
Koperal
Koperal
Negeri Kedah, Malaysia
Posts in topic: 13
Posts: 178
Joined: Wed Nov 21, 2018 11:35 am
Mood:
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by napisah » Thu Jan 10, 2019 6:18 pm

Matasepet wrote:
Wed Jan 09, 2019 10:52 pm
zylajasmine wrote:
Wed Jan 09, 2019 6:04 pm
Puding roti sos kastard lemak berkrim.. pnjang namaaaaa 😜

Roti dh expired 2 hari lepas.. x berkulat lg.. jd hri ni bt puding roti ni.. Buh dalam peti mkn sejuk2 sdp ni.. ad peminat ke puding simple mcm ni?😜🤗

Update resepi :

Bahan puding roti :
==============
10 keping roti gardenia ( potong empat segi )
1 tin susu cair
3 biji telur
1sk esen vanila
5sb gula
Buah campur kering rendam air pnas kejap (optional)

~ blend smua bahan kecuali roti
~ sapu butter setiap keping roti dan loyang
~ susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi smua meresap.
~ taburkan buah2 kering tadi
~ kukus 30 mnit.

Sos kastard :
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2sb tepung kastard
4 1/2sb gula

~ campur tepung kastard dlm air, kacau rata. Kemudian campur smua bhan masak ats api perlahan. Kcau2 ye smpai agk sedikit pekat. Siap

credit : Nurul Shafira‎

Image
Senang je ni..boleh la buat ni
Buatkan la Matasepet. Boleh semua orang rasa.

Matasepet
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Selangor, Malaysia
Posts in topic: 5
Posts: 750
Joined: Thu Nov 22, 2018 11:25 am
Mood:
Has thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by Matasepet » Fri Jan 11, 2019 11:12 pm

napisah wrote:
Thu Jan 10, 2019 6:18 pm
Matasepet wrote:
Wed Jan 09, 2019 10:52 pm
zylajasmine wrote:
Wed Jan 09, 2019 6:04 pm
Puding roti sos kastard lemak berkrim.. pnjang namaaaaa 😜

Roti dh expired 2 hari lepas.. x berkulat lg.. jd hri ni bt puding roti ni.. Buh dalam peti mkn sejuk2 sdp ni.. ad peminat ke puding simple mcm ni?😜🤗

Update resepi :

Bahan puding roti :
==============
10 keping roti gardenia ( potong empat segi )
1 tin susu cair
3 biji telur
1sk esen vanila
5sb gula
Buah campur kering rendam air pnas kejap (optional)

~ blend smua bahan kecuali roti
~ sapu butter setiap keping roti dan loyang
~ susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi smua meresap.
~ taburkan buah2 kering tadi
~ kukus 30 mnit.

Sos kastard :
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2sb tepung kastard
4 1/2sb gula

~ campur tepung kastard dlm air, kacau rata. Kemudian campur smua bhan masak ats api perlahan. Kcau2 ye smpai agk sedikit pekat. Siap

credit : Nurul Shafira‎

Image
Senang je ni..boleh la buat ni
Buatkan la Matasepet. Boleh semua orang rasa.
Insyaallah saya akan buat tapi tak janji
EVOS(Zxuan) 8-) :idea:

User avatar
nananazeri
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 767
Joined: Thu Nov 22, 2018 10:33 am
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by nananazeri » Sat Jan 12, 2019 2:30 pm

Ayam goreng kunyit

Bahan-Bahan
500 g paha ayam tanpa tulang, dipotong kecil
50 ml minyak masak untuk menggoreng
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil lada putih
1 biji telur
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar MAGGI® CukupRasa™
Cara Memasak
1. Selepas ayam dibuang tulangnya, bilaskan dengan air sejuk. Kemudian, ayam dipotong kecil.

2. Gabungkan serbuk kunyit, lada putih, telur, tepung jagung dan MAGGI® CukupRasa™ dalam satu mangkuk. Ini merupakan bahan perapan.

3. Kemudian, lumurkan dan perapkan ayam dengan bahan perapan tadi. Ketepikan selama 1 jam.

4. Setelah diperap, panaskan kuali.

5. Masukkan minyak dan tunggu hingga panas.

6. Sebaik saja minyak menjadi panas, masukkan ayam dan goreng sehingga rangup (masukkan 6 ketul dalam satu masa).

7. Sungguh sesuai dihidangkan bersama Nasi Goreng.
Nn🙈💜

User avatar
Paktam
Junior Moderator
Junior Moderator
Kolonal
Kolonal
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 4
Posts: 2501
Joined: Thu Nov 22, 2018 9:21 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by Paktam » Sat Jan 12, 2019 2:43 pm

nananazeri wrote:
Sat Jan 12, 2019 2:30 pm
Ayam goreng kunyit

Bahan-Bahan
500 g paha ayam tanpa tulang, dipotong kecil
50 ml minyak masak untuk menggoreng
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil lada putih
1 biji telur
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar MAGGI® CukupRasa™
Cara Memasak
1. Selepas ayam dibuang tulangnya, bilaskan dengan air sejuk. Kemudian, ayam dipotong kecil.

2. Gabungkan serbuk kunyit, lada putih, telur, tepung jagung dan MAGGI® CukupRasa™ dalam satu mangkuk. Ini merupakan bahan perapan.

3. Kemudian, lumurkan dan perapkan ayam dengan bahan perapan tadi. Ketepikan selama 1 jam.

4. Setelah diperap, panaskan kuali.

5. Masukkan minyak dan tunggu hingga panas.

6. Sebaik saja minyak menjadi panas, masukkan ayam dan goreng sehingga rangup (masukkan 6 ketul dalam satu masa).

7. Sungguh sesuai dihidangkan bersama Nasi Goreng.
Ye.ni aku tahu buat
🐵8-) __m£¥¥_ 8-)🐵

User avatar
nananazeri
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 767
Joined: Thu Nov 22, 2018 10:33 am
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by nananazeri » Sat Jan 12, 2019 5:12 pm

Paktam wrote:
Sat Jan 12, 2019 2:43 pm
nananazeri wrote:
Sat Jan 12, 2019 2:30 pm
Ayam goreng kunyit

Bahan-Bahan
500 g paha ayam tanpa tulang, dipotong kecil
50 ml minyak masak untuk menggoreng
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil lada putih
1 biji telur
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar MAGGI® CukupRasa™
Cara Memasak
1. Selepas ayam dibuang tulangnya, bilaskan dengan air sejuk. Kemudian, ayam dipotong kecil.

2. Gabungkan serbuk kunyit, lada putih, telur, tepung jagung dan MAGGI® CukupRasa™ dalam satu mangkuk. Ini merupakan bahan perapan.

3. Kemudian, lumurkan dan perapkan ayam dengan bahan perapan tadi. Ketepikan selama 1 jam.

4. Setelah diperap, panaskan kuali.

5. Masukkan minyak dan tunggu hingga panas.

6. Sebaik saja minyak menjadi panas, masukkan ayam dan goreng sehingga rangup (masukkan 6 ketul dalam satu masa).

7. Sungguh sesuai dihidangkan bersama Nasi Goreng.
Ye.ni aku tahu buat
Okey nanti buat ye.. Nak la rasa jgk
Nn🙈💜

User avatar
nananazeri
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 767
Joined: Thu Nov 22, 2018 10:33 am
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by nananazeri » Sat Jan 12, 2019 5:57 pm

Sandwich serapan seimbang
Bahan-Bahan
4 Keping roti mil penuh
2 Biji telur
4 Keping daging lembu, dipotong dadu
1 bawang besar, dipotong dadu
1 lada hijau, dipotong dadu
1 Sudu besar Sos Cili MAGGI®
1 Sudu kecil MAGGI® CukupRasa ™
2 keping keju
1 Sudu besar minyak
tambahan sos cili untuk sandwich
Cara Memasak
1. Goreng separuh bawang, lada hijau dan daging lembu sehingga rangup sedikit.

2. Tambah MAGGI® CukupRasa ™ dan sos cili pada telur dan pukul sebati. Tuangkan separuh daripadanya ke dalam kuali dan biarkan hingga garing.

3. Letakkan sekeping roti di atas campuran telur dan biarkan ia melekat.

4. Terbalikkan, tambah sedikit sos cili dan satu keping keju dan tutup dengan satu lagi keping roti. Terbalikkan lagi untuk membakar sisi yang lain pula.

5. Ulangi langkah untuk sandwich seterusnya.
Nn🙈💜

User avatar
Paktam
Junior Moderator
Junior Moderator
Kolonal
Kolonal
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 4
Posts: 2501
Joined: Thu Nov 22, 2018 9:21 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Gender:

PINGAT

Re: Kongsi Resepi

Post by Paktam » Sat Jan 12, 2019 10:00 pm

nananazeri wrote:
Sat Jan 12, 2019 5:57 pm
Sandwich serapan seimbang
Bahan-Bahan
4 Keping roti mil penuh
2 Biji telur
4 Keping daging lembu, dipotong dadu
1 bawang besar, dipotong dadu
1 lada hijau, dipotong dadu
1 Sudu besar Sos Cili MAGGI®
1 Sudu kecil MAGGI® CukupRasa ™
2 keping keju
1 Sudu besar minyak
tambahan sos cili untuk sandwich
Cara Memasak
1. Goreng separuh bawang, lada hijau dan daging lembu sehingga rangup sedikit.

2. Tambah MAGGI® CukupRasa ™ dan sos cili pada telur dan pukul sebati. Tuangkan separuh daripadanya ke dalam kuali dan biarkan hingga garing.

3. Letakkan sekeping roti di atas campuran telur dan biarkan ia melekat.

4. Terbalikkan, tambah sedikit sos cili dan satu keping keju dan tutup dengan satu lagi keping roti. Terbalikkan lagi untuk membakar sisi yang lain pula.

5. Ulangi langkah untuk sandwich seterusnya.
Makan pagi pagi sebelum g sekolah
🐵8-) __m£¥¥_ 8-)🐵

User avatar
nananazeri
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 17
Posts: 767
Joined: Thu Nov 22, 2018 10:33 am
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Gender:

Re: Kongsi Resepi

Post by nananazeri » Sun Jan 13, 2019 1:21 am

Sambal bilis

Baahan-Bahan
2 sudu besar minyak jagung
100 g ikan bilis dibersihkan dan digoreng tanpa minyak
300 g cili kering
200 g bawang besar
50 ml air
15 g belacan
2 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
2 sudu besar gula
50 g asam jawa dicairkan dengan 350ml air
Cara Memasak
1. Mulakan dengan mengisar cili kering, bawang besar dan belacan bersama air.

2. Kemudian, panaskan minyak jagung di dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar hingga pecah minyak selama 5-6 minit.

3. Masukkan MAGGI® CukupRasa™, gula dan air pes asam jawa dan masak hingga kuah tumisan menjadi pekat.

4. Selepas itu, masukkan ikan bilis dan kacau selama 5 minit.

5. Nikmati sambal tumis ikan bilis ini bersama Nasi Lemak, nasi putih ataupun roti.
Nn🙈💜

Post Reply

Return to “Hobi”