Active Topics

Apakah Perniagaan Online?

Perniagaan Berkaitan Perkhimatan Yang Dijalankan Secara Online

Moderators: sallehB, Aziantermizi

Post Reply
User avatar
johnmalaya
Global Moderator
Global Moderator
Ahli Baru
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 11
Joined: Wed Nov 21, 2018 4:31 pm
Location: Perak, Malaysia
Mood:
Has thanked: 4 times
Gender:

Apakah Perniagaan Online?

Post by johnmalaya » Thu Nov 22, 2018 3:51 pm

Image

Definisi Perniagaan Internet

Perniagaan internet merupakan perniagaan yang dilakukan secara online yang mana ia menggunakan internet sebagai medium perantaraan antara penjual dan juga pembeli . Perniagaan internet juga adalah sama dengan perniagaan offline lain di mana ia tetap memerlukan tapak perniagaan, modal , barangan perniagaan, dan juga promosi untuk barang yang di niagakan itu . Apa yang membezakan cumalah platform sahaja .

Terlalu banyak faedah yang boleh didapati menerusi internet . Ia hidup dan tidak pernah tidur selama 24 jam sehari , 7 hari seminggu dan 365 hari setahun . Perniagaan internet juga tidak membataskan perkara- perkara berikut iaitu budaya, bangsa , negara , sempadan , masa , jarak , dan juga masa. Di internet kaedah atau pendekatan pemasaran dan jualan juga adalah berbeza . Selain memerlukan kemahiran untuk mempromosikan barangan di internet , kita juga memerlukan beberapa tools sebagai sokongan untuk berjaya dengan lebih cepat .

Segala – galanya boleh dijual di internet tidak kiralah sama ada produk yang ingin di jual mempunyai nilai atau tidak . Pasaran di internet adalah amat luas tanpa mengira sempadan geografi dan juga beroperasi selama 24 jam sehari . Inilah dunia perniagaan internet di mana trnasaksi jual beli yang berlaku kini bernilai berbilion dolar tanpa perlu si pembeli atau si penjual berjumpa untuk mengenali antara satu sama lain .

User avatar
faziaspec
Forum Moderator
Forum Moderator
Lans Koperal
Lans Koperal
Malaysia
Posts in topic: 3
Posts: 130
Joined: Mon Dec 17, 2018 12:10 pm
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Gender:

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by faziaspec » Mon Dec 17, 2018 11:23 pm

Selain itu, kita perlu tahu Perniagaan Online juga perlu didaftar di bawah Syarikat Suruhanjaya Malaysia (SSM) BizTrust. Pendaftran percuma sehingga 31 Mac 2019. So, kalau ada sesiapa rasa nak daftar tu lebih baik daftar cepat hehe..

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 3
Posts: 3271
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 69 times
Gender:

PINGAT

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by zylajasmine » Sun Dec 23, 2018 10:08 pm

faziaspec wrote:
Mon Dec 17, 2018 11:23 pm
Selain itu, kita perlu tahu Perniagaan Online juga perlu didaftar di bawah Syarikat Suruhanjaya Malaysia (SSM) BizTrust. Pendaftran percuma sehingga 31 Mac 2019. So, kalau ada sesiapa rasa nak daftar tu lebih baik daftar cepat hehe..
Wow. Menarik. Tapi kan. Dropship pun kena jugak kan. 😆
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
faziaspec
Forum Moderator
Forum Moderator
Lans Koperal
Lans Koperal
Malaysia
Posts in topic: 3
Posts: 130
Joined: Mon Dec 17, 2018 12:10 pm
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Gender:

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by faziaspec » Sun Dec 23, 2018 11:25 pm

zylajasmine wrote:
Sun Dec 23, 2018 10:08 pm
faziaspec wrote:
Mon Dec 17, 2018 11:23 pm
Selain itu, kita perlu tahu Perniagaan Online juga perlu didaftar di bawah Syarikat Suruhanjaya Malaysia (SSM) BizTrust. Pendaftran percuma sehingga 31 Mac 2019. So, kalau ada sesiapa rasa nak daftar tu lebih baik daftar cepat hehe..
Wow. Menarik. Tapi kan. Dropship pun kena jugak kan. 😆
tak silap fazia dropship tak perlu daftar cuma kena patuhi etika yang lain je sebagai lepas syarat berniaga tapi kena betul2 pastikan owner perniagaan tu patuh undang2 hehe kalau tak habislah kena masuk lokap atau ditipu :mrgreen:

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 3
Posts: 3271
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 69 times
Gender:

PINGAT

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by zylajasmine » Mon Dec 24, 2018 5:03 pm

faziaspec wrote:
Sun Dec 23, 2018 11:25 pm
zylajasmine wrote:
Sun Dec 23, 2018 10:08 pm
faziaspec wrote:
Mon Dec 17, 2018 11:23 pm
Selain itu, kita perlu tahu Perniagaan Online juga perlu didaftar di bawah Syarikat Suruhanjaya Malaysia (SSM) BizTrust. Pendaftran percuma sehingga 31 Mac 2019. So, kalau ada sesiapa rasa nak daftar tu lebih baik daftar cepat hehe..
Wow. Menarik. Tapi kan. Dropship pun kena jugak kan. 😆
tak silap fazia dropship tak perlu daftar cuma kena patuhi etika yang lain je sebagai lepas syarat berniaga tapi kena betul2 pastikan owner perniagaan tu patuh undang2 hehe kalau tak habislah kena masuk lokap atau ditipu :mrgreen:
Bahaya jugak nak jadi dropship ni. Kalau ade yang tak kena. Semua sekali sapu. Huhu😂
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
faziaspec
Forum Moderator
Forum Moderator
Lans Koperal
Lans Koperal
Malaysia
Posts in topic: 3
Posts: 130
Joined: Mon Dec 17, 2018 12:10 pm
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Gender:

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by faziaspec » Tue Dec 25, 2018 10:39 pm

zylajasmine wrote:
Mon Dec 24, 2018 5:03 pm
faziaspec wrote:
Sun Dec 23, 2018 11:25 pm
zylajasmine wrote:
Sun Dec 23, 2018 10:08 pm


Wow. Menarik. Tapi kan. Dropship pun kena jugak kan. 😆
tak silap fazia dropship tak perlu daftar cuma kena patuhi etika yang lain je sebagai lepas syarat berniaga tapi kena betul2 pastikan owner perniagaan tu patuh undang2 hehe kalau tak habislah kena masuk lokap atau ditipu :mrgreen:
Bahaya jugak nak jadi dropship ni. Kalau ade yang tak kena. Semua sekali sapu. Huhu😂
fazia tak pastilah ada perlindungan untuk dropship atau tak. haah risiko dropship dahsyat juga tapi kalau hati2 okey je kot :mrgreen:

User avatar
Aziantermizi
Senior Moderator
Senior Moderator
Lans Koperal
Lans Koperal
Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 103
Joined: Wed Nov 21, 2018 11:30 am
Location: Ipoh
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Gender:

PINGAT

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by Aziantermizi » Wed Dec 26, 2018 4:32 pm

faziaspec wrote:
Tue Dec 25, 2018 10:39 pm
zylajasmine wrote:
Mon Dec 24, 2018 5:03 pm
faziaspec wrote:
Sun Dec 23, 2018 11:25 pm


tak silap fazia dropship tak perlu daftar cuma kena patuhi etika yang lain je sebagai lepas syarat berniaga tapi kena betul2 pastikan owner perniagaan tu patuh undang2 hehe kalau tak habislah kena masuk lokap atau ditipu :mrgreen:
Bahaya jugak nak jadi dropship ni. Kalau ade yang tak kena. Semua sekali sapu. Huhu😂
fazia tak pastilah ada perlindungan untuk dropship atau tak. haah risiko dropship dahsyat juga tapi kalau hati2 okey je kot :mrgreen:
Kalau menyikut akta pendaftaran perniagaan 1956, semua bentuk perniagaan yang mendatangkan keuntungan kena daftar.
Jadinya kalau dropship pun kena daftar juga. Tapi selalunya Kita tengok keuntungan juga jadi dropship ni kan... Kalau takat untung 1 barang baru seringgit dua, letih jugak nak pergi daftarkan. Kalau kita tengok keuntungan jadi dropship mengalakkan, apa salah kita daftar kan... Demi keselamatan dan kebaikan perniagaan Kita. 😁😁😁

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 3
Posts: 3271
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 69 times
Gender:

PINGAT

Re: Apakah Perniagaan Online?

Post by zylajasmine » Fri Jan 04, 2019 6:02 pm

Image


Pm tepi 🤪
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

Post Reply

Return to “Perkhidmatan”