Active Topics

Apa itu Pelaburan Berisiko Tinggi?

Perbincangan Berkaitan Program Pelaburan Berisiko Tinggi Yang Wujud

Moderators: budiazam, megahFX

Post Reply
User avatar
megahFX
Senior Moderator
Senior Moderator
Ahli Baru
Negeri Terengganu, Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 6
Joined: Wed Nov 21, 2018 4:32 pm
Mood:
Been thanked: 1 time
Gender:

Apa itu Pelaburan Berisiko Tinggi?

Post by megahFX » Thu Nov 22, 2018 3:13 pm

Image
Apa itu Pelaburan Berisiko Tinggi?

Program pelaburan hasil tinggi (HYIP) adalah sejenis skim Ponzi, penipuan pelaburan yang menjanjikan pulangan pelaburan yang tidak mampan dengan membayar pelabur terdahulu dengan wang yang dilaburkan oleh pelabur baru.

Pengendali umumnya menubuhkan sebuah laman web yang menawarkan "program pelaburan" yang menjanjikan pulangan yang sangat tinggi, seperti 1% sehari (3678% APY) apabila pulangan dikompaun setiap hari), mendedahkan sedikit atau tidak terperinci tentang pengurusan, lokasi atau lain-lain aspek bagaimana wang akan dilaburkan. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) mengatakan bahawa "skim penipuan ini melibatkan terbitan, perdagangan, atau penggunaan apa yang dipanggil bank 'prime', bank perdana 'Eropah' atau 'perdana' instrumen kewangan bank dunia atau lain-lain 'program pelaburan hasil yang tinggi.' (HYIP's) Para seniman penipuan ... berusaha untuk mengelirukan pelabur dengan mencadangkan institusi yang dianggap baik dan kewangan yang ikut serta dalam program-program palsu ini. " Pada tahun 2010, Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Industri Kewangan (FINRA) memberi amaran bahawa " dia menganggap artis di belakang HYIP adalah pakar dalam menggunakan media sosial - termasuk YouTube, Twitter dan Facebook - untuk menarik pelabur dan mewujudkan ilusi konsensus sosial bahawa pelaburan ini sah. "

Walaupun skim Ponzi telah wujud sejak sekurang-kurangnya awal 1900-an, kebangkitan sistem pembayaran digital telah menjadikannya lebih mudah bagi pengendali laman web tersebut untuk menerima pembayaran daripada orang di seluruh dunia. Sistem wang elektronik umumnya diterima oleh pengendali HYIP kerana mereka lebih mudah diakses oleh pengendali daripada akaun pedagang tradisional. Beberapa operator HYIP membuka syarikat mata wang digital mereka sendiri yang akhirnya dilipat; syarikat-syarikat ini termasuk Standard Reserve, OSGold, INTGold, EvoCash, dan V-Money. StormPay bermula dengan cara yang sama pada tahun 2002, tetapi ia kekal dalam perniagaan walaupun selepas HYIP bahawa ia telah diwujudkan untuk berkhidmat telah ditutup oleh Negeri Tennessee.

Sesetengah HYIP telah dimasukkan ke dalam negara dengan undang-undang penipuan yang lemah untuk mendapatkan kekebalan daripada undang-undang pelabur di negara lain. Pengendali telah diketahui menjadi tuan rumah laman web mereka dengan tuan rumah web yang menawarkan "hosting tanpa nama". Mereka menggunakan laman web ini untuk menerima transaksi dari peserta dalam skim ini.

Sesetengah pelabur cuba menghasilkan wang dengan cuba melabur di HYIPs pada tahap awal yang cukup untuk membuat pulangan, dan kemudian dengan menunaikan sebelum skim runtuh untuk mendapat keuntungan dengan mengorbankan peserta terdahulu. Ini sebenarnya merupakan perjudian kerana masa yang tidak memuaskan mungkin mengakibatkan kehilangan semua wang yang dilaburkan. Untuk mengurangkan risiko ini sesetengah pelabur menggunakan "tapak pelacak" yang menyenaraikan skim dan keadaan semasa mereka. Satu pakar menyatakan bahawa tidak ada bukti yang cukup untuk menyokong bahawa tapak pelacak sebenarnya boleh membantu pelabur membuat lebih banyak wang.

Untuk kita lebih senang faham, Pelaburan Berisiko Tinggi ini adalah Suatu jenis pelaburan yang selalunya menuntut modal kecil dengan pulangan yang besar atau lebih dikenali di Malaysia dengan jolokan "Skim Cepat Kaya". :mrgreen:

Post Reply

Return to “Program Pelaburan Berisiko Tinggi”