Active Topics

Pengenalan MLM

Jenis-Jenis MLM Atau Program MLM Yang Wujud

Moderators: budiazam, megahFX

Post Reply
User avatar
megahFX
Senior Moderator
Senior Moderator
Ahli Baru
Negeri Terengganu, Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 6
Joined: Wed Nov 21, 2018 4:32 pm
Mood:
Been thanked: 1 time
Gender:

Pengenalan MLM

Post by megahFX » Thu Nov 22, 2018 3:02 pm

ImagePemasaran pelbagai peringkat (MLM), juga dikenali sebagai penjualan piramid, pemasaran rangkaian, dan pemasaran rujukan, merupakan strategi pemasaran untuk penjualan produk atau perkhidmatan di mana pendapatan syarikat MLM diperoleh daripada tenaga kerja yang tidak bergaji yang menjual produk syarikat / perkhidmatan, manakala pendapatan para peserta diperoleh dari sistem komisi kompensasi berbentuk piramid atau binari.

Walaupun setiap syarikat MLM menetapkan pelan pampasan kewangannya sendiri untuk membayar apa-apa pendapatan kepada peserta masing-masing, ciri umum yang terdapat di semua MLM adalah bahawa pelan pampasan secara teorinya membayar kepada peserta hanya dari dua aliran berpotensi hasil. Aliran pampasan pertama boleh dibayar daripada komisen jualan yang dibuat oleh para peserta secara langsung kepada pelanggan runcit mereka sendiri. Aliran pampasan kedua boleh dibayar daripada komisen berdasarkan jualan yang dibuat oleh pengedar lain di bawah peserta yang telah merekrut peserta lain ke dalam MLM; dalam hierarki organisasi MLM, peserta ini dirujuk sebagai pengedar garis bawah.

Oleh itu, jurujual MLM dijangka menjual produk secara langsung kepada pengguna runcit pengguna akhir melalui rujukan rujukan dan pemasaran mulut, tetapi yang paling penting adalah mereka yang diberi insentif untuk merekrut orang lain untuk menyertai syarikat sebagai jurujual supaya mereka dapat menjadi pengedar garis bawah. Menurut laporan yang mengkaji model perniagaan 350 MLM, yang diterbitkan di laman web Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, sekurang-kurangnya 99% orang yang menyertai syarikat MLM kehilangan wang. Walau bagaimanapun, MLM berfungsi kerana peserta downline digalakkan untuk memegang keyakinan bahawa mereka boleh mencapai pulangan yang besar, sementara ketidakstabilan statistik ini ditekankan. MLM telah dibuat menyalahi undang-undang dalam sesetengah bidang kuasa sebagai variasi semata-mata skim piramid tradisional, termasuk di tanah besar China. :lol:

Post Reply

Return to “Jenis MLM”