Active Topics

Tarbiyah Kartun

Tazkirah Umum Dalam Hal Ehwal Hukum Hakam Islam

Moderator: yatiyusof

Post Reply
User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Mon Nov 26, 2018 5:40 pm

Image


🍃Solat adalah perkara pertama yang akan ditanya di akhirat kelak. Kalau fail bab solat, maka amalan-amalan lain pun akan tertolak. Tatkala orang-orang bertaqwa sedang berusaha memperbaiki kekhusyukan solat mereka, dan melengkapkan solat-solat sunat, masih ada umat Islam yang langsung tak berasa bersalah, tak rasa berdosa apabila meninggalkan solat dengan sengaja.

👍Generasi muda terutamanya, generasi yang kuat dan dikurniakan oleh Allah tubuh badan sihat untuk beribadat, tapi masih ramai yang buat sambil lewa sahaja bab solat.

🍃Semata-mata sebab nak tengok wayang, sanggup melewat-lewatkan solat, bersolat ala kadar, dan lebih teruk, ada yang sanggup tak solat terus! Bagi mereka, tiket wayang berharga RM12 itu jauh lebih berharga daripada pahala solat, dan jauh lebih merugikan jika tak ditonton berbanding dicampakkan ke dalam neraka.

🍃Semata-mata tak nak usik, tak nak kacau make up di hari persandingan, atau apa-apa event lain, sanggup tak solat, atas alasan kalau ambil wuduk nanti terpaksa make up semula daripada awal, dan itu akan memakan masa yang lama. Pendek kata, malas. Ada juga yang berwuduk ala kadar, tak sempurna wuduk mereka apabila air tak sampai ke anggota wuduk, sebab kaedah wuduknya yang takut-takut menyebabkan make up tertanggal. Wahai sahabat, make up lah setebal manapun, ia takkan dapat melindungi kulit daripada bakaran api neraka!

🍃Semata-mata sebab susah nak berwuduk, susah nak pakai kain sembahyang, susah nak cari tempat solat, malu nak solat kat tempat yang ramai orang tengok semasa sedang travel ke luar negara, maka sanggup ditinggalkannya solat fardu. Bagi mereka, pandangan manusia sekeliling jauh lebih perlu diutamakan berbanding pandangan Allah. Walhal bukannya manusia yang mampu menyelamatkan kita daripada api neraka.

🍃Dan semata-mata sebab mengantuk sangat, malas bangun dari katil, malas beralih dari selimut, sanggup ditinggalkan solat Subuh, dengan alasan nanti boleh qada. Wahai sahabat, kalian tetap berdosa sebab tinggalkan solat dengan sengaja, dan wajib bertaubat atas dosa itu. Dosa itu takkan hilang hanya dengan qada solat. Dosa itu hanya akan hilang apabila kalian bertaubat.

🍃Duhai, jagalah solat seperti kalian menjaga nyawa kalian. Tiada guna hidup seribu tahun jika solat dibuat sambil lewa, ditinggal dan diabai begitu sahaja tanpa sekelumit pun rasa bersalah dan berdosa.

🍃Baca al-Quran, surah al-Muddaththir ayat 42 dan 43 berulang-ulang kali setiap kali rasa nak skip solat fardu.

https://t.me/tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Sat Dec 01, 2018 9:19 pm

Image
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Mon Dec 03, 2018 2:42 pm

Image

🍃Pabila susu dibalas tuba...
▪️Terasa hati dipendam didada...
🍃Tidak terlintas dibenak rasa...
Menyumpah anak yang telah berdosa...
▪️Doa dipohon kepada yang Esa...
🍃Demi kasih terubat luka...
▪️Wahai anak janganlah terleka...
🍃Pintu taubat masih terbuka....
▪️Hanyut ke hilir bunga kemboja,
🍃Kain kasa pembalut luka,
▪️Sedari kecil engkau dimanja,
🍃Mengapa dewasa engkau derhaka?..

Sumber: tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Mon Dec 03, 2018 2:46 pm

Image

🍃Paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih
Paku sini paku sana, serpihan nya Kena dekat dia juga..

Sumber : tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Thu Dec 06, 2018 11:59 am

Image

🍃Contoh ya orang nak masuk simpang tak bagi signal..
▪️Terserlah otak nya di situ..

#janganmarah 😝

https://t.me/tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Thu Dec 06, 2018 12:03 pm

Image

اعوذبالله من الشيطان الرجيم.
بسم الله الرحمن الرحيم.
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته.

Tazkirah Isyak.

TUDUNG wanita itu ada EMPAT…
1️⃣. Tudung pada wajahnya
2️⃣. Tudung pada mata
3️⃣. Tudung pada suara
4️⃣. Tudung pada hati.

Apa ertinya?
✔ Tudung pada wajah
… jangan sampai wajahnya mengundang fitnah. Kecantikan adalah pingitan buat suami, bukan pameran untuk lelaki ajnabi.

✔ Tudung pada mata
… jangan matanya memandang lelaki lain selain mahramnya. SOLEHAH YANG HAKIKI, tidak dipandang dan tidak memandang.

✔ Tudung pada suara
… jangan dilunak²kan dengan tujuan memikat dan mempersona.

✔ Tudung pada hati
… mengingati Allah… dengan tasbih Siti Fatimah, subhanallah, alhamdulillah dan Allahu Akbar...
سبحان الله...الحمدلله...الله اكبر

#ingatan buat anda yang bernama perempuan 😊🥺🧕🏼🧕🧕🏻🧕🏽🧕🏾🧕🏿

#tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Thu Dec 06, 2018 12:09 pm

Image


🍃Dahulukan yang utama..
▪️Utamakan kewajipan..
🍃Supaya terlihat indahnya islam.

#tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Mejor General
Mejor General
Malaysia
Posts in topic: 113
Posts: 4318
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 78 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by zylajasmine » Sun Dec 09, 2018 8:49 pm

Image
NIKMATILAH hidup anda sendiri..
TANPA membandingkan dengan KEHIDUPAN orang lain..

🏵tarbiahkartun
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 11
Posts: 3886
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 20 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by Nursahirah74 » Wed Dec 12, 2018 12:38 pm

zylajasmine wrote:
Mon Dec 03, 2018 2:42 pm
Image

🍃Pabila susu dibalas tuba...
▪️Terasa hati dipendam didada...
🍃Tidak terlintas dibenak rasa...
Menyumpah anak yang telah berdosa...
▪️Doa dipohon kepada yang Esa...
🍃Demi kasih terubat luka...
▪️Wahai anak janganlah terleka...
🍃Pintu taubat masih terbuka....
▪️Hanyut ke hilir bunga kemboja,
🍃Kain kasa pembalut luka,
▪️Sedari kecil engkau dimanja,
🍃Mengapa dewasa engkau derhaka?..

Sumber: tarbiahkartun


Sudah akhir zaman ramai anak yang derhaka kepada ibu 😭😭
❤️ara 🐼

User avatar
Nursahirah74
Junior Moderator
Junior Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 11
Posts: 3886
Joined: Thu Nov 22, 2018 3:35 pm
Mood:
Has thanked: 20 times
Gender:

PINGAT

Re: Tarbiyah Kartun

Post by Nursahirah74 » Wed Dec 12, 2018 12:40 pm

zylajasmine wrote:
Thu Dec 06, 2018 11:59 am
Image

🍃Contoh ya orang nak masuk simpang tak bagi signal..
▪️Terserlah otak nya di situ..

#janganmarah 😝

https://t.me/tarbiahkartun
Wah otak dia ada kat lutut jarang saya nampak orang macam ni :lol: :lol:
❤️ara 🐼

Post Reply

Return to “Tazkirah Umum”