Active Topics

Tips Menghafal Al-Quran

Ayat-Ayat Hafazan

Moderator: yatiyusof

SyedReza89
Ahli Forum
Sarjan
Sarjan
Malaysia
Posts in topic: 11
Posts: 455
Joined: Wed Nov 28, 2018 11:03 am
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Gender:

Re: Tips Menghafal Al-Quran

Post by SyedReza89 » Thu Dec 06, 2018 5:51 pm

BERDOALAH SELALU DAN HARAPKAN PERTOLONGAN ALLAH
“Jangan memandang rendah kuasa doa. Ketahuilah bahawa tiada yang lebih disukai Allah lebih dari hambanya berdoa kepada-Nya.” (Tirmidhi)

Berdoalah kepada Allah agar memudahkan minda dan hati anda untuk menghafal dan tidak melupakan hafalan tersebut. Mohon padaNya agar dikuatkan ingatan dan mohonlah agar Allah singkirkan sifat malas dalam diri.
:lol: Syed :lol:

SyedReza89
Ahli Forum
Sarjan
Sarjan
Malaysia
Posts in topic: 11
Posts: 455
Joined: Wed Nov 28, 2018 11:03 am
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Gender:

Re: Tips Menghafal Al-Quran

Post by SyedReza89 » Thu Dec 06, 2018 5:51 pm

DOAKANLAH KEBAIKAN UNTUK ORANG LAIN
Semasa anda berdoa untuk diri sendiri, selitkan sekali doa untuk orang lain yang mungkin amat memerlukan rahmat Allah.

“Doa seorang Muslim untuk saudaranya (muslim lainnya) yang tidak berada di hadapannya akan dikabulkan oleh Allah. Di atas kepala orang muslim yang berdoa tersebut terdapat seorang malaikat yang ditugasi menjaganya. Setiap kali orang Muslim itu mendoakan kebaikan bagi saudaranya, niscaya malaikat yang menjaganya berkata, “Aamiin (semoga Allah mengabulkan) dan bagimu hal yang serupa.” (Muslim)
:lol: Syed :lol:

SyedReza89
Ahli Forum
Sarjan
Sarjan
Malaysia
Posts in topic: 11
Posts: 455
Joined: Wed Nov 28, 2018 11:03 am
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Gender:

Re: Tips Menghafal Al-Quran

Post by SyedReza89 » Thu Dec 06, 2018 5:53 pm

MINTA IBU BAPA ANDA MENDOAKAN ANDA
Apabila saya mula menghafal al-Quran, saya memberitahu ibu saya akan niat tersebut & meminta ibu bapa saya mendoakan saya. Ia sangat membantu.

Itu sahaja, saya harap perkongsian ini bermanfaat dalam apa sudut sekali pun meskipun sedikit. Semoga Allah permudahkan bagi anda untuk menghafal dan mengulang al-Quran dan semoga Allah permudahkan segala urusan kita.
:lol: Syed :lol:

User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 3441
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 69 times
Gender:

PINGAT

Re: Tips Menghafal Al-Quran

Post by zylajasmine » Sat Feb 09, 2019 9:59 am

Skill yang saya gunakan untuk menghafaz ayat-ayat Quran adalah dengan mengulang, mengulang, dan terus mengulang.

Caranya begini,
Ayat 1-5 baca melihat
Ayat 1-5 baca tanpa melihat
Ayat 6-10 baca melihat
Ayat 6-10 baca tanpa melihat

Kemudian Ayat 1-10 baca melihat
Dan ayat 1-10 baca tanpa melihat
Cara ini selalunya saya praktikkan ketika berdepan dan menyentuh 'kitab suci Kalamullah'.
Masa yang saya pilih untuk cantikkan lagi hafalan iaitu pada jam 3 pagi ke atas. Sebelum atau selepas qiam.

Untuk skill santai dan seronok pula.
Cara hafalan yang saya gunakan ialah kaedah 'relax mind'.
Saya sediakan satu pendrive kemudian masukkan 30 juzuk ayat Quran untuk dipasang ketika saya sedang drive.
Satu pendrive lagi saya sediakan untuk semua ayat yang terkandung dalam Quran dari muka surat depan hingga belakang.

Sepanjang perjalanan pemanduan saya hanya ulang ulang ulang ayat quran sehingga saya dapat respon positif dari otak saya untuk refleks balik hafalan saya. Tak kira drive setakat depan rumah pun yang mengambil masa selama 10 minit, saya tetap mainkan pendrive tadi.

Kemudian saya download 30 juzuk tadi ke dalam memori telefon bimbit. Saya akan pasangkan ketika sedang study, membaca, menaip, berjalan, menunggu teksi, dan apa jua perbuatan saya dengan cara menggunakan 'earfon' di telinga.
Saya juga akan listkan juzuk-juzuk yang sudah melepasi kemudian pilih juzuk tertentu untuk kerap mendengar sebelum masuk tidur. Selalunya saya akan tidur selepas menghafaz. Jika hafalan yang saya target tu belum settle selagi itu saya tak masuk tidur.

Bila di rumah, saya akan hidupkan suasana Quran bergema dengan gah. Biar memecahkan kesunyian di segenap ruang. Dalam bilik, ruang tamu, dapur saya akan mainkan audio ayat-ayat quran. Sehingga satu hari, ketika saya sedang memasak. Saya secara 'tiba-tiba' membacakan surah yasin padahal tanpa dipinta pun. Pernah juga saya tidur dalam keadaan membaca surah al-mulk. Inilah yang dinamakan cas positif yang sudah mengalir dalam darah daging kita sehingga apa jua aktiviti mulut terkumat-kamit dengan ayat quran.

Saya lahir tidak mengenali alif ba ta.
Saya lahir dalam suasana keluarga yang agak 'besar' kebanyakannya 'not yet muslim'
Saya lahir memiliki ibu dan ayah yang mualaf.
Tapi ini bukan penghalang saya untuk mengecapi SYURGA DIA.

Kehidupan orang yang soleh itu sentiasa tersusun cantik dengan adanya amalan 2Q
1. QIAMULAIL
2. QURAN

--------------
Korang blh cuba cara 👆.Admin try guna cara tu.Mmg berkesan..Jika dia blh,admin blh,why not korang tak boleh kan?nak gapai syurga Allah kena susah pyh sikit.😉😉


#ukiranhati
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

User avatar
feyaa27
Ahli Forum
Leftenan Muda
Leftenan Muda
Negeri Perak, Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 848
Joined: Thu Nov 22, 2018 10:28 am
Mood:
Has thanked: 24 times
Gender:

Re: Tips Menghafal Al-Quran

Post by feyaa27 » Sat Feb 09, 2019 10:02 am

zylajasmine wrote:
Sat Feb 09, 2019 9:59 am
Skill yang saya gunakan untuk menghafaz ayat-ayat Quran adalah dengan mengulang, mengulang, dan terus mengulang.

Caranya begini,
Ayat 1-5 baca melihat
Ayat 1-5 baca tanpa melihat
Ayat 6-10 baca melihat
Ayat 6-10 baca tanpa melihat

Kemudian Ayat 1-10 baca melihat
Dan ayat 1-10 baca tanpa melihat
Cara ini selalunya saya praktikkan ketika berdepan dan menyentuh 'kitab suci Kalamullah'.
Masa yang saya pilih untuk cantikkan lagi hafalan iaitu pada jam 3 pagi ke atas. Sebelum atau selepas qiam.

Untuk skill santai dan seronok pula.
Cara hafalan yang saya gunakan ialah kaedah 'relax mind'.
Saya sediakan satu pendrive kemudian masukkan 30 juzuk ayat Quran untuk dipasang ketika saya sedang drive.
Satu pendrive lagi saya sediakan untuk semua ayat yang terkandung dalam Quran dari muka surat depan hingga belakang.

Sepanjang perjalanan pemanduan saya hanya ulang ulang ulang ayat quran sehingga saya dapat respon positif dari otak saya untuk refleks balik hafalan saya. Tak kira drive setakat depan rumah pun yang mengambil masa selama 10 minit, saya tetap mainkan pendrive tadi.

Kemudian saya download 30 juzuk tadi ke dalam memori telefon bimbit. Saya akan pasangkan ketika sedang study, membaca, menaip, berjalan, menunggu teksi, dan apa jua perbuatan saya dengan cara menggunakan 'earfon' di telinga.
Saya juga akan listkan juzuk-juzuk yang sudah melepasi kemudian pilih juzuk tertentu untuk kerap mendengar sebelum masuk tidur. Selalunya saya akan tidur selepas menghafaz. Jika hafalan yang saya target tu belum settle selagi itu saya tak masuk tidur.

Bila di rumah, saya akan hidupkan suasana Quran bergema dengan gah. Biar memecahkan kesunyian di segenap ruang. Dalam bilik, ruang tamu, dapur saya akan mainkan audio ayat-ayat quran. Sehingga satu hari, ketika saya sedang memasak. Saya secara 'tiba-tiba' membacakan surah yasin padahal tanpa dipinta pun. Pernah juga saya tidur dalam keadaan membaca surah al-mulk. Inilah yang dinamakan cas positif yang sudah mengalir dalam darah daging kita sehingga apa jua aktiviti mulut terkumat-kamit dengan ayat quran.

Saya lahir tidak mengenali alif ba ta.
Saya lahir dalam suasana keluarga yang agak 'besar' kebanyakannya 'not yet muslim'
Saya lahir memiliki ibu dan ayah yang mualaf.
Tapi ini bukan penghalang saya untuk mengecapi SYURGA DIA.

Kehidupan orang yang soleh itu sentiasa tersusun cantik dengan adanya amalan 2Q
1. QIAMULAIL
2. QURAN

--------------
Korang blh cuba cara 👆.Admin try guna cara tu.Mmg berkesan..Jika dia blh,admin blh,why not korang tak boleh kan?nak gapai syurga Allah kena susah pyh sikit.😉😉


#ukiranhati



Insyaallah ,saya akan cuba cara ni
💙FN💛

Post Reply

Return to “Hafaz”