Active Topics

Kualiti Movie

Hal Berkaitan Pembangunan Website

Moderators: sallehB, Nursahirah74

Post Reply
User avatar
zylajasmine
Global Moderator
Global Moderator
Brigadier General
Brigadier General
Malaysia
Posts in topic: 1
Posts: 3441
Joined: Mon Nov 19, 2018 9:03 pm
Mood:
Has thanked: 14 times
Been thanked: 69 times
Gender:

PINGAT

Kualiti Movie

Post by zylajasmine » Sun Feb 10, 2019 11:09 am

RINGKASAN KUALITI MOVIE 📀
@Petuadankesihatan


1-3D BluRay = Sangat Cantik💥💥

2-BluRay = Sangat Cantik 🌟🌟🌟

3-BDRip = Sangat Cantik 🌟🌟

4-BRRip = Sangat Cantik 🌟

5-WEB-DL = Sangat Cantik ⭐️

6-DVDRip = Cantik ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

*7-WEBRip = Cantik ⭐️⭐️⭐️⭐️

8-HDTV = Cantik ⭐️⭐️⭐️

*9-HDRip = Cantik ⭐️⭐️

10-TVRip = Cantik ⭐️

11-PPVRip = Cantik 🌕🌕🌕

12-DVDScrn = Cantik 🌕🌕

13-SDTVRip = Cantik 🌕

14-VCDRip = Cantik 🌗

15-VHSRip = Cantik 🌑

16-HDTC @ TC = Okey 🍅

17-DVDScr [India] = Teruk 🍅🍅

18-HDTS @ TS = Teruk 💩

19-HDCAM = Teruk 💩💩

20-CAM = Sangat Teruk 💩💩💩

*HC = Hardcode/Hard Subtitle
Rakaman Di Pawagam

*Info Kualiti Movie & Maksudnya*

🔲1. CAMRip
CAMRip atau CAM adalah hasil daripada Cam-Quality, waktu zaman cetak rompak dulu, memang popular dengan kualiti movie macam ni sebab filem dari kualiti ni diambil menggunakan kamera video digital. Kadang-kadang, ada orang tengah berjalan dekat screen, ada bunyi penonton ketawa berdekah-dekah. Kualiti macam ni sangat tak best, sebab bunyi memang diambil terus dari mikrofon kamera dan kedudukan kamera tidak tetap, sebab tu ada certain movie, kepala boleh jadi senget bila tengok movie.

🔲2. TS, HDTS
TS atau TELESYNC adalah adik beradik jugak dengan CAMRip tetapi TS difilemkan dengan keadaan yang berbeza, ia menggunakan audio luar iaitu merakam bunyi movie dan menggabungkan rakaman tersebut dengan audio luar menggunakan software video editor. Tetapi ia tetap tidak menghasilkan kualiti bunyi yang bagus dan kualiti gambar sedikit baik dari CAMRip.

🔲3. DVDScr
Ini adalah versi awal DVD atau VHS yang dikeluarkan dari versi teater, Biasanya dihantar ke peninjau filem, Ahli Akademi, dan eksekutif untuk tujuan Ulasan. Biasanya mempunyai mesej overlay pada gambar seperti “The film you are watching is a promotional copy”.Screeners biasanya mempunyai kualiti sedikit rendah dari DVDRip.
*sumber ini biasa keluar pada awal tahun.

🔲4. DVDRip
Kualiti dari jenis DVDRip adalah hasil copy dari DVD asli. Kualiti gambar dan suara sangat baik, meng-download movie jenis DVDRip sama saja dengan membeli DVD asli dekat kedai .

🔲5. HDRip, HDTV, PPVRip, WEBRip
HDRip ialah sumber filem asal dari rakaman TV atau web-web yang menyediakan watch online. Biasanya mempunyai kualiti 720p - 1080p. Kadang-kadang mempunyai HC (Sarikata hardcode) dari bahasa lain seperti Korea, Cina, Arab, etc yang mengganggu apabila ditonton. Kadang-kadang audionya ada yang kurang jelas.

*versi ini biasanya release sebulan atau dua dari tarikh tayangan.
﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏﹏
*❀﷽❀*
💖🌹ZylaJasmine🌹💖

Post Reply

Return to “Pembangunan Laman Sesawang (Website)”